چكيده
تونل توحید با حدود 5/2 کیلومتر طول (تونل و دهانهها) به عنوان سومین تونل شهری در خاورمیانه شناخته میشود. این تونل شامل دو مجرا برای مسیرهای رفت و برگشت است. بنابراین نحوه انتشار دود در این تونل، به دلیل هندسه خاص آن با تونلهای معمول متفاوت است. در مطالعه حاضر، انتشار دود در تونل توحید به صورت عددی بررسی شد. همچنین نرمافزار شبیهساز دینامیک آتش (FDS) به عنوان ابزار دینامیک سیالات محاسباتی مورد استفاده قرار گرفت. نشت دود از میان ستونهایی که مجرا را از هم جدا میکنند و همچنین رفتار جریان در دهانهها بررسی شد. تأثیر یک دیوار جداکننده در میان ستونها و همچنین در دهانهها ارزیابی گردید. مشاهده شد که دیوار میتواند تهویه تونل را به دلیل جلوگیری از تجمیع دود در تونل بهبود بخشد. بنابراین، حضور دیوار برای تصحیح سامانه تهویه تونل پیشنهاد گردید. به علاوه اطلاعات سرعت جریان و دبی گذرنده از بین ستونها مورد تحلیل قرار گرفت.
كلمات كليدي: تونل دو مجرا- دینامیک سیالات محاسباتی- آتشسوزی در تونل- تهویه طولی
1- مقدمه
تهویه تونلهای شهری به دلیل بسته بودن فضای تونل، همواره با مشکلات زیادی همراه بوده و این مشکلات برای تونلهای دومجرا، به دلیل هندسه خاص آنها پیچیدهتر است. تونلهای دو مجرا شامل دو مجرا برای مسیرهای رفت و برگشت وسایل نقلیه هستند. غالباً جهت تهویه در هر مجرا این تونلها به منظور همراه شدن با اثر پیستونی، موافق جریان ترافیک است. همچنین در این تونلها مسیرهایی برای دسترسی مجرا به هم تعبیه میشود. لذا بررسی انتشار دود در آنها به دلیل شرایط هندسه ویژه، از جذابیت خاصی برخوردار است.
به منظور سبکتر کردن بار ترافیکی شهر تهران، تونل توحید به عنوان یک تونل دو مجرا شامل مجموعاً شش خط تردد و طول حدود 5/2 کیلومتر (شامل تونل و دهانهها) در محدوده اتوبان چمران، میدان توحید، میدان جمهوری و اتوبان نواب ساخته شد. سامانه تهویه این تونل به صورت ساکاردو و جتفن سقفی و یک شافت در وسط آن است. در ساعات پرترافیک مشاهده شده که دود و گازهای آلاینده به میزان قابل توجهی در تونل جمع میشوند. بنابراین لازم است نحوه انتشار دود در این تونل برای بهبود تهویه آن مورد بازبینی و تحلیل قرار گیرد.
برای مطالعه متن کامل مقاله به شماره اسفند ماه ماهنامه 94 مراجعه فرمائید.