چهارمین کنگره تخصصی واولین کنگره بینالمللی ساخت بیمارستان و مدیریت منابع و تجهیزات:
افزایش بهرهوری و ساخت بیمارستانهای استاندارد، کارایی طرح تحول سلامت را دوچندان میکند
برگزاری کنگرههای تخصصی در حوزههای مختلف را شاید بتوان بهترین راهکار برای معرفی منابع و تجهیزات و محصولات در عرصه پزشکی و بیمارستانی عنوان کرد. از اینرو برپایی چنین کنگرههایی میتوانند به حوزه سلامت کشور بسیار کمک کنند. چهارمین کنگره تخصصی و اولین کنگره بینالمللی ساخت بیمارستان و مدیریت منابع و تجهیزات که ۱۹ آذرماه در همایشهای بینالمللی رازی برگزار شد را نیز باید در زمره این کنگرهها برشمرد.
دکتر«مسعود ناصریپور» بهعنوان رئیس کنگره در مراسم افتتاحیه با بیان اینکه دانشگاه علوم پزشکی ایران در مسیر دستیابی به جایگاه برتر در میان دانشگاههای جهان اسلام است، اظهار کرد: ما همسو با اهداف عالیه نظام مقدس اسلامی و چشمانداز علمی کشور، برنامهای منسجم و مناسب را طراحی و آغاز نمودهایم؛ بیشک بهرهگیری از افکار و نظرات اندیشمندان و صاحبنظران علمی داخلی و خارجی نقشی موثر و بیبدیل در نیل به این اهداف ایفا میکند و برای ما بسیار مغتنم خواهد بود.
وی در ادامه با تاکید بر اینکه ما برای ساخت بیمارستانها باید از پزشکان نظرخواهی کنیم، افزود: عمر مفید بیمارستانها در دنیا حدود ۱۰۰ تا ۱۵۰ سال است، درحالیکه در ایران این رقم به ۳۰ تا ۴۰ سال میرسد؛ امیدواریم بتوانیم با افزایش طول عمر مفید بیمارستانها موجب صرفهجویی در منابع شویم. برای راهاندازی هر تخت بیمارستانی حدود ۵۰۰ تا ۶۰۰ میلیون تومان هزینه میشود؛ با افزایش بهرهوری و ساخت بیمارستانهای استاندارد میتوانیم در راستای صرفه جویی منابع گام برداریم.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایران ضمن اشاره به راهاندازی بیمارستانهای هوشمند، خاطرنشان کرد: به کمک تکنولوژیهای جدید میتوانیم به سمت ساخت بیمارستانهای هوشمند حرکت نماییم تا در میزان هزینههای مصرفی صرفهجویی کنیم.
افزایش بهرهوری با منابع محدود تجهیزات پزشکی
در ادامه این مراسم، دکتر «رضا مسائلی» مدیرکل تجهیزات پزشکی سازمان غذا و دارو گفت: در دوره جدید طرح تحول نظام سلامت قرار است با همکاری و تعامل میان ارکان مختلف وزارت بهداشت و با محوریت معاونت درمان و با همکاری اداره کل تجهیزات پزشکی و هیأت امنای صرفهجویی ارزی بتوانیم خرید تجهیزات پزشکی را مدیریت کنیم؛ بهطوریکه با منابع محدود حداکثر بهرهوری را داشته باشیم. قرار است اداره کل تجهیزات پزشکی سازمان غذا و دارو شیوهنامهای را تهیه کند تا بتوانیم بر اساس آن خرید تجهیزات پزشکی را مدیریت کنیم.
وی در ادامه با تأکید بر اینکه اولین قدممان آسیبشناسی اقدامات گذشته و چگونگی بالا بردن بهرهوری است، افزود: در مرحله بعدی بهطور دقیق در سطح دانشگاهها و مراکز بهداشتی و درمانی نیازسنجی میکنیم .امیدوارم با تعامل نزدیک میان معاونت درمان، اداره کل تجهیزات پزشکی و هیأت امنای صرفهجویی ارزی، مدل جدیدی از خرید تجهیزات پزشکی را ایجاد کنیم؛ در این مدل حتما دانشگاههای علوم پزشکی نقشی فعال خواهند داشت.
دکتر مسائلی با اشاره به موضوع مدیریت نگهداشت تجهیزات پزشکی، یادآور شد: در مراکز بهداشتی و درمانی کشور نزدیک به ۳۰ هزار میلیارد تومان تجهیزات پزشکی مستقر است. بنابراین مدیریت نگهداشت آنها موضوعی بسیار کلیدی است. متاسفانه میزان بهرهوری ما در حوزه مدیریت نگهداشت تجهیزات پزشکی در کشور با شرایط مطلوب فاصله قابل توجهی دارد. در کشورمان ۲۲۰۰ شرکت تجهیزات پزشکی، ۱۰۰۰ تولیدکننده تجهیزات پزشکی و ۵۵۰۰ نماینده از کمپانیهای مختلف تجهیزات پزشکی وجود دارد، اما میزان بهرهوری ما چندان مطلوب نیست؛ بهطوریکه در این حوزه نیازمند یک انقلاب و تحول بنیادین هستیم که باید از مدیریت کلان حوزه بهداشت و درمان نشأت بگیرد.
وی در پایان اظهاراتش عنوان کرد: ما برای خرید تجهیزات پزشکی برنامهریزی میکنیم و عزم راسخ داریم که تا حد امکان مدیریت نگهداشت تجهیزات پزشکی در بیمارستانها و دانشگاههای علوم پزشکی انجام شود و از این سرمایه کشور محافظت کنیم، امیدواریم که در این راه موفق شویم.
در ادامه، دکتر«شاه قدمی» بهعنوان دبیر علمی کنگره ضمن اشاره به برگزاری ۸ پنل در دو روز برگزاری کنگره، از ارائه ۱۱۰ مقاله در چهارمین کنگره تخصصی ساخت بیمارستان و مدیریت منابع و تجهیزات خبر داد.
در این مسؤلین و معاونین دانشگاههای سراسر کشور نیز حضور داشتند.
با توجه به اظهارات کارشناسان و مسئولان حوزه سلامت، برگزاری کنگرههای علمی در خصوص منابع و تجهیزات بیمارستانی میتواند به بهرهوری دو چندان طرح تحول سلامت کمک شایانی کند.
لزوم کمک دولت در تداوم طرح تحول سلامت
دکتر «حسینعلی شهریاری» دبیر کل مجمع خیرین سلامت نیز در این کنگره تخصصی با بیان اینکه وزارت بهداشت به تنهایی نمیتواند در ساختوساز بیمارستان عمل کند و لازم است بخش خصوصی و خیرین به این حوزه ورود کنند، گفت: حوزه سلامت همیشه دچار چالش بوده و کوچکترین مشکل در این حوزه موجب بروز مشکلاتی در جامعه میشود؛ چرا که این حوزه با جسم و روح مردم سر و کار دارد. متاسفانه تنها روی کاغذ، منابع مالی خوبی به حوزه سلامت اختصاص داده شده و در هیچ زمانی تیم اقتصادی کشور کمکی در جهت اجرای موارد مطرح شده روی کاغذ برای حوزه سلامت نکردهاند.
وی ضمن یادآوری سخنان مقام معظم رهبری در حوزه سلامت، خاطرنشان کرد: اولین جرقه اجرای طرح تحول سلامت از سخنان مقام معظم رهبری بود که فرمودند بیمار نباید رنج دیگری جز بیماری داشته باشد؛ هیچ دولتی نتوانست در این خصوص موفق باشد اما دولت دکتر «روحانی» به همت دکتر «هاشمی» وزیر بهداشت، توانست این امر را تحقق بخشد.
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس با اشاره به این که میزان رضایتمندی مردم از طرح تحول سلامت بالا است، افزود: در انتخابات ریاست جمهوری از طرح تحول سلامت، استفاده بهینه شد بنابراین این دولت نباید بگذارد این طرح دچار مشکل شود و باید به تداوم آن کمک کند. بخش خصوصی و خیرین نباید احساس کنند که دولت رقیبشان است و باید درست مدیریت شوند تا بتوانند درست فعالیت کنند. در قانون، اختیارات تعرفهگذاری در بخش خصوصی به خودشان واگذار شده اما برای بخش دولتی این چنین نیست و دولت میتواند ورود کند، اگر قرار است بخش خصوصی با تعرفه دولتی اداره شود، دچار مشکل میشود. تعرفه بیمارستانهای خیریه نباید همانند بیمارستان خصوصی باشد اما با تعرفه دولتی هم نمیتوان آن را اداره کرد.
وی یادآور شد: باید از ظرفیت خیرین استفاده کرد و از این ظرفیت غافل نشد چرا که خیرین میتوانند اقدامات گستردهای در حوزه سلامت انجام دهند. حدود ۵ هزار میلیارد تومان توسط خیرین سلامت در کارهایی مثل ساخت و تجهیز بیمارستانها، تجهیزات پزشکی و خانههای بهداشت هزینه شده است، بسیاری از خیرین دوست ندارند اقداماتشان به عنوان کار دولتی مطرح شود.
دبیر کل مجمع خیرین سلامت در پایان سخنانش گفت: منابع دولت در این حوزه کافی نبوده است و جوابگوی همه اقدامات نیست بنابراین ورود خیرین در حوزه سلامت به این حوزه کمک خواهد کرد، باید زمینه فعالیت خیرین را در بخشهایی مانند صدور مجوز و پروانه تسهیل کنیم. متاسفانه در هیچ جای دنیا به اندازه ایران، هدررفت تجهیزات نداریم چرا که برای برخی از تجهیزات پزشکی خدمات پس از فروش نداریم .امیدواریم تولیدات را از داخل با تضمین دریافت کنیم تا بتوانیم تجهیزات را بهروز کنیم.
شرکت نیما تهویه آرا، پیشرو در تولید و تجهیز سیستمهای تهویه مطبوع
در حاشیه این کنگره با حامد خیری، مسئول فروش «شرکت نیما تهویه آرا» گفتگو کردیم. اساس کار این شرکت طراحی، تولید، نصب و خدمات پس از فروش سیستمهای تهویه مطبوع است که در پروژههای مختلف ارائه مینماید.
خیری درباره حضور در رویدادهای تخصصی میگوید: ما از ابتدای فعالیت شرکت یعنی از حدود یکه دهه گذشته، در نمایشگاهها و کنگرههای مرتبط با حوزه کاری خود حضور داشتهایم و دراین عرصه حضوری فعال داریم. وی ادامه داد: برای فعالیت شرکتها باید فیلترهایی وجود داشته باشد تا هر محصولی وارد کشورمان نشود. باید بتوانیم اشتغالزایی کنیم و از تولیدکنندگان داخلی حمایتهای لازم را صورت دهیم؛ بهعنوان مثال، وقتی میتوانیم در داخل کشور چیلر تولید کنیم چرا اینکار را نکنیم و خودمان تولید نکنیم.
مسئول فروش شرکت نیما تهویه در خصوص محصولات این شرکت خاطرنشان کرد: ما بههیچ عنوان محصولات وارداتی نداریم و با مجموعههای تجاری و بیمارستانی همکاری داریم که بسیار سخت میتوان با آنها کار کرد. ما نباید شعار بدهیم و باید از محصولات خودمان دفاع و حمایت کنیم. خوشبختانه در چنین نمایشگاهها و کنگرههایی ما با سازندگان تجهیزات پزشکی در بیمارستانها و پیمانکاران آشنا میشویم و این آشنایی میتواند تاثیر مثبتی در بازار کار ما بگذارد.
ساماندهی و نظارت بر مجموعه ورزشی آزادی، شیرودی و تختی در کارنامه شرکت مشاور ماهر
در ادامه این گزارش، به سراغ شرکت «مهندسین و مشاور ماهر و همکاران» رفتیم و با مهندس حسین کوشانفر، مدیر عامل این شرکت گفتگو کردیم.
وی در خصوص فعالیتهایشان گفت: شرکت ما قبل از انقلاب تحت عنوان ماهر و دو سال پس از انقلاب به نام ماهر و همکاران به فعالیت خود ادامه داد. فعالیت اصلی شرکت ما روی مطالعه آسیبشناسی و ساماندهی دانشگاههای علوم پزشکی است که طرح تجدید نظر و ساماندهی ۲۳ دانشگاه به عهده ما است. با کمک مشاوران خود تلاش میکنیم بتوانیم باری هر چند کوچک را از روی دوش پیشکسوتان خود برداریم. ما علاوه بر طرحهای بیمارستانی در کارهای ورزشی نیز فعالیت داریم؛ برای نمونه طرح جامع توسعه، ساماندهی و بازسازی مجموعه آزادی، شیرودی و تختی به عهده ما بوده است.
مهندس کوشانفر ضمن اشاره به اینکه نیاز به تندرستی روزبهروز در کشورمان بیشتر احساس میگردد، بیان کرد: تلاش داریم کادر آموزش داده شده خود را در مجموعهها حفظ کنیم تا بتوانیم خدمترسانی به جامعه را گسترش دهیم و از عهده رسالتی که به عهده جامعه مشاوران این مملکت قرار دارد، برآییم.
وی تصریح کرد: شرکت ما در حوزه طرح و نظارت ساخت بیمارستان در شیراز، یاسوج، اهواز و دزفول را بر عهده دارد و امیدواریم بتوانیم همگام با سایر کشورها در این طرحها موفق باشیم. متاسفانه رکود اقتصادی در جامعه تاثیراتی به دنبال داشته اما ما باید توقعمان را در سطح امکانات کشورمان بسنجیم و تا آنجایی که میتوانیم تلاش کنیم تا کادری که آموزش دادهایم بتوانند گامی در راستای شکوفایی اقتصادی مملکت بردارند.
مدیر عامل شرکت مهندسین و مشاور ماهر و همکاران در پایان اظهار کرد: ما باید به جوانها این مسائل را آموزش دهیم که بتوانند با تلاش بیشتر به کار خود ادامه دهند. باید با مشکلاتمان قهر نباشیم بلکه باید تلاش کینم این مشکلات را از سر راه خود برداریم و با همت روزافزون مشکلات را هموار سازیم؛ از همه مهمتر این کنگرهها و سمینارها برای جوانها بسیار مفید است و میتواند اعتمادی دوچندان را نتیجه بخشد.